onsdag 19 maj 2010

Stromness Orkney

Efter ca 19 timmars segling kom vi till Stromness på Orkney. Resan över gick bra. Tyvärr blåste det dåligt så merparten av sträckan fick vi gå med motor.
Det var en vacker morgon när vi gled in i den lilla staden. Efter frukost och en välbehövlig dusch bekantade vi oss med staden. Den känns betydligt mindre än Lerwick och inte så livlig. På kvällen gick vi på den lokala puben och ställde till med lite social oreda genom att avvika från mängden som främlingar. Vi spelade musik på den moderna jukeboxen. Vi fick välja på fyra låtar för 1 pund. Vi valde Nazareth, Pink Floyd, Supertramp och Queen. Det verkade som stammisarna mest valde Slade. När vi lämnade puben ropade värdinnan till oss att vi hade valt bra musik!
Nästa dag, den 19 maj, sprang vi en sväng på morgonen och sedan tog vi den lokala bussen till Kirkwall. Här var det mer liv och rörelse. Vi besökte destilleriet; Highland Park som ligger strax utanför själva statskärnan. Vi fick en guidad tur av James. Vi fick bland annat veta att detta destilleri är det mest nordliga av alla skotska destillerierna. Det var intressant att se hur man framställde denna ädla dryck och vilket hantverk det är fråga om. Man lagrade 44 300 fat whisky och varje fat rymmer 250 eller 500 liter.
Landskapet på Orkney är slående vackert; mjuka kullar och djupa havsvikar. Vädret är kalasbra; soligt och ganska varmt, ca 15 grader.
Nu har vi handlat mat och planerar just nu för nästa etapp på resan; Stornoway på ön Lewis på yttre Hebriderna.

3 kommentarer:

  1. Jag blir stum av beundran hur ni verkar klara av alla rutter som om ni inte gjort annat.... Karin hur ska du någonsin vilja återvända från den enorma upplevelse som det verkar vara. Vilka bilder..... Här är allt som vanligt. Idag har jag och dina goa medarbetare haft lite möte och pratat om allt möjligt - och kan du tänka dig vi pratade om ett av mina favoritområde "språket" ja du vet.. Jätteintressant att höra dinas synpunkter och jag tror även det som jag hade med mig så att säga också var intressant att fundera över. Toppen också med de nya i din sektion som har en sådan frisk syn utifrån. Känns jättekul att pratas vid. Vi har gjort om precis allt tills du kommer hem - NÄÄÄÄ gumman jag skojar bara. Sköt nu om dig och resten av dina sailors. Vi hörs snart igen.. kram Carina

    SvaraRadera
  2. Nazareth, Pink Floyd, Supertramp och Queen - vilken höjdarpub! För de serverade väl inget annat där ;)

    SvaraRadera
  3. Hej Margareta & Sören
    Tack för kort som kom onsdags. Inte så lite avundsjuk trots att vi har högsommarvärme (+23), nästan vindstilla och soligt.
    Ang tack för senast, så gör vi detsamma - det gjorde ju inte ont alls att få vara med och socialisera Sörens "50-årsdreck" och ha en i övrigt trevlig afton. Pratade just med A-K. De idkar just nu maskrosjakt och annat trädgårdsarbete på F-berg. De hälsar så gôtt,liksom Birgitta och naturligtvis även jag.
    //C-E famelf@gmail.com

    SvaraRadera