tisdag 18 maj 2010

Fair Isle

Igår blev vi inbjudna av de norska grannbåtarna att delta i 17 majfirande. Var det så att vi inte hade någon norsk flagga så gick det bra med en svenskt också tyckte dom. Det skulle bli parad på Lerwicks hamngata. Deta passade lite dåligt med våra planer eftersom vi seglade vidare.
Efter att ha skakat hand med Harbour Master i Lerwick gav vi oss iväg på resan söderut mot det skottska fastlandet. Harbour Master har varit fantastiskt tillmötesgående och hjälpsam.
Vår plan var att göra resan i ett antal steg. Eftersom väderläget just nu är stabilt så beslutade vi att gå till Fair Isle som ligger som en ensam klippa ca 45M söder om sydspetsen på Shetland. Ön har en enda hamn som ger bra skydd för alla vindar utom för nordan.
Vi lämnade Lerwick, 100516 kl. 06.45 och hade bra segling hela vägen – landade 16.30. Kändes ovant med en vanlig dagssegling. Det blev förtöjning vid fast betongkaj. Tidvattnet är ca 1.5 m så det gäller att förtöja med långa tampar för att inte bli hängande vid lågvatten.
Den storslagna naturen är överväldigande. Påminner lite om svensk fjällnatur men är mycket grönare. Vi tog en långpromenad längs öns enda väg. Det finns ett antal bilar transporterade hit av färjan the ”Good Shepard” som går tre dagar till södra Shetland. Nere vid hamnen byggs just nu ett nytt fågelobservatorium. Öns näring kretsar kring fårskötsel och fågelstudier. Vi gissar att det finns ett femtiotal hus för bofasta på ön.
Det är mycket vackert här men eftersom ingen av oss är fågelskådare så beslutade vi för att gå vidare dagen efter. Vi startade 100517 kl. 13.20 mot Stromness på Orkney. Ringde in en ”traffic report” till Shetland Coast Guard som angav att vi skulle angöra Stromness dagen efter på eftermiddagen dvs ett dygns segling så vi gick på de gamla vaktpassen igen. Sören och Margareta startade med eftermiddagen. Karin och jag tog över kl. 20.00.




6 kommentarer:

  1. Man blir lite avundsjuk! men bi är värda det! Här hemma kom värmen idag - men också regnet!

    SvaraRadera
  2. Ni är värda det - alltså!

    SvaraRadera
  3. Ni är värda det - alltså!

    SvaraRadera
  4. Magnus Bergenlid18 maj 2010 kl. 21:06

    Finfina bilder! Hoppas ni har det bra!

    SvaraRadera
  5. Vilket äventyr och vilka härliga bilder. Njut av varje minut.
    Boel o Hans

    SvaraRadera
  6. Vilka härliga bilder! Hoppas ni har det superbra. / Sofia

    SvaraRadera