lördag 29 maj 2010

Resan till Tobermory

Tidigt i ottan kastade vi loss från Kyle of Lochalsh. I den passage vi planerade att gå hade vi hört att det kan vara upp till 14 knop ström, så Margareta gjorde en djupdykning i strömtabellerna och räknade ut när vi måste passera. Allt gick fint men det blåste tyvärr inget så det blev motorgång.
Idag har vi passerat Skottlands Kap Horn: Point of Ardnamurchan. Det var kav lugnt men vi kan förstå att det kan det vara besvärligt att passera här om det blåser eftersom hela Atlanten trycker på i kombination med tidvattenströmmar. I pilotböckerna skriver de ; ”tänk på att när du har rundat Point of Ardnamurchan så ska du hem också”! Ni ser bild på fyren nedan!
Över lag tycker vi att alla är väldigt vänliga och pratsugna och ger oss tips om olika nyttiga saker. Idag blev vi till exempel ”bordade” av en annan segelbåt med brittisk flagg som på svenska med brittisk brytning berättade att ha brukade segla i Bohuslän. Han hade SXK-emblem på båten. Hunnebostrand kände han väl till.
Det är först idag som vi har börjat se andra segelbåtar i någon större omfattning.
På VHF radion ger Coast Guard fortlöpande, noggranna och detaljerade väderprognoser . Dessutom talar de en tydlig engelska som är lätt att förstå.
Tidvatten är en ny erfarenhet. Just nu har vi ca 4 m skillnad mellan låg- och högvatten. Trots det begränsar det oss inte speciellt mycket, alla fall inte när man ligger på boj eller pontonbrygga.
Vi har avverkat 50 NM idag och har just förtöjt i Tobermory. Vi har ännu inte gått iland och bekantat oss med den orten, men det ser väldigt mysigt ut och vi har hört att detta ställe ska vara en riktig pärla som motsvarar vårt Marsstrand eller ett riktigt seglingsparadis.

5 kommentarer:

  1. Ön dryper av historia, nu har ni hamnat i rätt hamn. Här produceeras två sorters Whiskey. En hamn två glas. Ni kan också med stor säkerhet köpa nyfångad fisk i denna hamnen. Ni verkar veta var ni ställer kosan liksom när Mary letade efter Mac Duff och i kraftig ström slank in genom Tinker´s Hole. Fyra meters nivåskillnad måste upplevas för att ernå känslan av tidvatten och dess besluts våndor.
    Ni kan med gott självförtroende göra kanalen och hissa segel ur Inverness och känna att snart möts vi igen.

    SvaraRadera
  2. Man blir nyfiken på hur sjökort och sjömärken fungerar i jämförsle med vårt svenska system.
    Stämmer fyrljuskaraktärer och sjömärken med sjökorten ? Jag råkar veta att Gefion är mycket välutrustad map navigering men sjömärken fungerar lite som kontrollpunkter.
    Segla väl

    SvaraRadera
  3. Petra och Håkan30 maj 2010 kl. 18:19

    Hej på er! Grattis i efterskott på er 25-åriga bröllopsdag! Kan tänka mig att Karin trollade fram en trerätters middag ur seglarjackan! Det är underbar läsning och jag måste fråga - vem är den duktige fotografen?? Underbara bilder!
    Tack för vykortet! Det såg helt magiskt ut!!
    Sköt om er!
    Bamsekramar från Petra och Håkan

    SvaraRadera
  4. 25! aldrig kan väl tiden gå så fort! Grattis som sagt

    SvaraRadera
  5. Blir så betagen av era fina bilder - och speciellt förälskad är jag i de färgglada husen ut med kajerna som jag sett på åtminstone ett par bilder. Jag är nyfiken på om ni möts av en sådan vacker färgpalett i varje hamn... Önskar en fortsatt god tur. Här i Sverige är det måndag i morgon igen - och för oss är det jobb som väntar. Alla kan ju inte ha semester - fniiissss. Kram

    SvaraRadera