tisdag 1 juni 2010

Oban

Efter en morgondusch i Tobermorys utmärkta serviceanläggning avgick vi vid 8.30. Vi hade hört att Oban är en populär hamn och det kan vara svårt att få plats. Därför valde vi att inte kryssa i ”Sound of Mull” utan gå för maskin i måttligt motvind och lite medström. För att säkra plats så ringde vi även Oban Marina och fick besked att ”plats finns för Gefion på pontoon C”. Väl ute på fjärden Loch Linnhe satte vi segel och fick en underbar sträckbog i strålande sol. För första gången under vår seglats åkte sjöställ och mössor av och kortbyxorna på. Samtidigt som detta inträffade siktade vi den snöklädda stoppen på berget Ben Nevis (1.343 möh).
Vi mötte även en lite ovanlig turbåt framdriven av ångmaskin och paddelhjul.
Väl framme till Oban Marina, som ligger på ön Kerrera precis utanför Oban, fanns det mycket riktigt en bra plats till oss. I marinan pågick en hamnfest med mycket folk och musik.
Mellan marinan och Oban går en färja en gång per timme i vardera riktningen så det är lätt att ta sig till staden. En hel del människor är i rörelse eftersom det är bank holiday.
Vi insåg att vår förbrukning av gasol har varit större än beräknat, vilket sannolikt beror på de många seglingar vi har gjort dygnet runt (kokas mycket thé och kaffevatten på nattkröken). Vi hade med oss 2x5kg från Sverige. Vi var oroliga för att vi inte skulle kunna hitta flaskor med svensk anslutning. Oron visade sig vara obefogad då vi upptäckte att anslutningarna för brittiska flaskor stämmer med våra. Åtminstone för brittiska flaskor lika eller större än 4,5kg.
Imorgon 2/6 styr vi mot inloppet till Caledonian Canal. Vi avgår 06.00 och räknar med att avverka de första slussarna innan tidvattnet sätter stopp. Första slussen är öppen fyra timmar på båda sidorna om tidpunkten för högvatten.




3 kommentarer:

  1. Härliga bilder och trevlig läsning, vi förstår att ni har det underbart. Skönt att kortbyxorna kommit på,här hemma har vi haft sommar i snart en vecka,äntligen.
    Karin, plommonträden blommar för fullt,vackert, men jag tror at det du upplever nu är minst lika härligt -en annan dimension kan man säga.
    Sofia kommer på fredag men det vet ni ju. Hans hämtar henne på Landvetter.
    Sköt om er allihop.
    Hälsningar och fortsatt bra seglats
    Boel o Hans

    SvaraRadera
  2. Intressant slussteknik. Hur långt in i kanalen fungerar tidvattnet på samma sätt. Är det stora variationer på djugåendet ? Hur kraftigt kan stömmen sätta ? Slussar ni någon gång på det sätt vi slussar i "vår" kanal, om, hur kraftiga är vattenrörelserna då i slussen.
    Finns det några "vattenhål" så ni kan lägga till och ta en Pint ?

    SvaraRadera
  3. Anna Bergenlid4 juni 2010 kl. 08:44

    Ska tänka på er när jag tar min Oban whisky ikväll.

    SvaraRadera