onsdag 2 juni 2010

Caledonian Canal

Vi steg upp i tidigt och kastade loss kl 06.00 från Oban. Åt frukost under gång. Vi hade medvind idag och det kändes ovant. Vinden kom och gick, så det blev ömsom motorgång och segling. Kom till Caledoninan Canals mynning vid lunchtid. Efter betalning (ca 170 Pund) och lite pappersarbete var det dags att påbörja slussningen. Efter två slussar var det dags för Nepune´s staircase: 8 slusstrappor på raken. De påminde om Bergs slussar i Göta Kanal. Nu ligger vi för natten strax ovanför alla trapporna; en plats som heter Banavie. Vi hade önskat att gå ett stycke till denna dag, men slussvakterna sa att vi inte skulle hinna fram till nästa bro innan stängning. Vi har avverkat 11 av 29 slussar idag. Kanalens öppettider är mellan 08:00- 18:00.
Vädret har varit växlande och det blev kokhett när vi kom in i slussarna och spenaten. Det ligger gräs på däck och det känns lite ovant.
Nu ska vi gå en promenad i land. Berget Ben Nevis ser vi nu på närmare håll. Det ligger snö på sluttningarna.
Lite fakta om Caledonian canal: Thomas Telford är den ingenjör som konstruerat kanalen. Det är samma person som även hjälpte Baltzar von Platen att bygga Göta Kanal. Likheterna mellan de båda kanalerna är slående. Kanalen är 96,5 km lång och nivåskillnaden är 32,3 m som regleras av 29 slussar . Av dess totala längd består den av 61 km sjöar och resten är ar alltså grävd. Den byggdes i början av 1800-talet.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar