måndag 31 maj 2010

Isle of Staffa, Fingal´s cave

Efter frukost bestämde vi oss för att besöka ön Staffa väster om Isle of Mull. Efter att ha fått kontakt med öns raske taxichaufför gav vi oss iväg. Färden gick i en ryslig fart på en enfilig väg. Vi hängde i säkerhetsbältena, kameror och väskor for runt i bilen. Härligt med lite drag under galoscherna när vi är vana vid 7 knop som max.
Ön Staffa är uppbyggd av vulkaniskt material som har bildats då lavan har kylts ned och fått en form som påminner om stående prismor. Det ser ut som om någon har tryckt till en prismadeg och format landskapet. Namnet Staffa kommer från det urnordiska ordet för stavar.
Vi tog en lokal turbåt ut till ön. Kaptenen underhöll oss med skämt och information på gaelic och en blandning av skotsk-engelsk dialekt. Gaelic är lika lätt att förstå som finska – fullständigt omöjligt alltså.
På Staffa finns den världsberömda Fingal´s cave som inspirerade Felix Mendelsohn, efter ett besök på ön 1829, att skriva ett av sina mest välkända orkesterverk, som kallas Hebriderna. Vi var helt tagna av platsen. Helt fantastiskt hur naturen kan forma dessa prismor och trycka ut dom som om dom vore elastiska. När vi stod i grottan och vågorna sköljde in skapades ett enormt dovt ljud som studsade ut ur grottmynningen. Hit måste ni åka!
Här häckar också lunnefåglar. Deras färgglada näbb bleknar efter häckningstiden.
Vi gillar kommentarer som våra läsare ger på vår blogg! Vi ska försöka svara på lite frågor: När det gäller navigering och som Gert-Ingvar har undrat över så är det lite annorlunda mot hemma. I Storbritannien så är huvudfarleden den riktningen strömmen sätter vid stigande vatten, det vill säga när vattnet stiger från ebb till flod. Normalt sett så går strömmen in mot hamn vid flod, vilket ger att huvudfarledsriktningen är in mot hamn, precis som hemma. Vi har dock fått erfara att huvudfarledsriktningen varit ut från hamn vid ett par tillfällen och detta beror då att strömmen sätter ut från hamn vid flod. Vi är ju vana vid att farledsriktning gäller från Strömstad till Haparanda och in mot hamn. Man använder även gula bojar ibland som markerar att vid ebb torkar havsbottnen ut till bojens läge.
Petra och Håkan undrade över vem som tar bilderna och vi bidrar alla med bilder som vi sedan väljer från. Karin håller reda på oss avseende blogg och blogginlägg. Hon fixade också till menyn på Margareta och Sörens 25 åriga bröllopsdag.
Vi har också provat den lokala whiskyn som heter Tobermory Single Malt . Den har överträffat förväntningarna.












2 kommentarer:

  1. Spännande att läsa det där om farledsriktningen!
    Här hittar ni Overturen part 1 till Mendelssohns Hebriderna: http://www.youtube.com/watch?v=m2BcXRCb2Zs

    SvaraRadera
  2. One of the most important advantages of playing our 우리카지노 exclusive free slot games for fun is the ease of getting started

    SvaraRadera